Rivien väleistä - ja riveiltä

Share |

Perjantai 30.5.2014 - Raija Kallioinen


keski-uusimaa_eurovaaliuutinen_25052014.jpgAluelehtemme Keski-Uusimaa räväytti eurovaalipäivänä 25.5.2014 Keravalta paikallisuutisen tyyliin, joka hipoo Keltaisen Keskarin poliittista ilottelua. Jo otsikko paljastaa lajityypin: ”Euro-Olli, sanaherkkä Paavo ja sutki-Timo koukuttivat äänestäjiä Keravalla”.

Keskarin vitsikkääksi veistelty uutistyyppi uppoaa lukijaan kuin veitsi voihin. Naurattaa. En silti jaksa uskoa, että eurovaalit olisivat ehdokkaille pelkkää pelleilyä, joten suivaannuin lukemaan jutun suurennuslasia käyttäen.

Sanojen ja kuvien piilomahti

Taitava toimittaja on vahva piilovaikuttaja värikkäillä sanavalinnoillaan, kuvien asemoinneilla ja kuvakulmilla. Vuosia jatkuessaan julkaistut asenteet muokkaavat käsitystä juttujen kohteiden uskottavuudesta, vähäteltävyydestä tai jopa torjuttavuudesta. Lukijan alitajuntaan piiloviestit menevät kuin häkä päähän. Vakavaa on se, että uutissivuilla julkaistuina jutut muuttuvat myös lehden ilmaisemaksi linjaksi.

Euro-Olli-jutussa ilmeisintä on alentuva asennoituminen keskustaa ja myös demareita ja vasemmistoliittoa kohtaan. Äkkiseltään en meinannut hoksata, miten myötämielinen jutun asenne on kokoomusta – ja vihreitäkin – kohtaan. Sanomalehden uutiskielen asiallisuuden ja objektiivisuuden olettaa itsestään selvyydeksi, mutta eihän se tässä tyylilajissa niin ole.

Perussuomalaisiin artikkelin asenne on jännittävä: vitsikkään myötämielinen. Toimittajan valitseman tyylilajin veikkaan kosiskelevan lukijaa, joka innostuu lähtemään vaaliuurnille juuri ”sutki-Timon” persoonan houkuttamana.

Piilovaikuttamisen veitseniskuja

Poimin tähän muutamia näytteitä toimittajan taidokkaasta ilmaisuvoimasta. Muodollisesti korrektin tekstin on mahdotonta sanoa valehtelevan. Piilovaikuttamisen taidokkuus syntyy muilla keinoin. Esimerkkejä:

”Euroopan parlamenttiin mielivä talouskomissaari Olli Rehn”
”Euro-Olli”
”Olli Rehn (kesk.) kuuntelee tyynesti, kun H.M. purnaa hehkulamppujen kieltämisestä…”
ja kuvatekstissä toistona: ”Keravalainen H.M. purnasi ehdokas Olli Rehnille (kesk.) hehkulamppujen kiellosta ja muista EU:n kautta tulleista uudistuksista.”

Niin, juuri Olli Rehn on kirotun EU:n epäonnistuja. Määriteltäköön hänet hehkulamppusarjan tasolle. Mieliköön vaan, mutta tuskinpa kyvyt ja osaaminen riittävät. Purnataan ”Euro-Ollille”, purnataan tuplasti. Mitä väliä Keski-Uusimaan alueelle, että vieraanamme on EU:n talouskomissaari.

Oikeaan yläkulmaan sijoitettu pääkuva Timo Soinista on peräti viiden palstan levyinen. Soini komeilee keskellä sivua kansanjoukon ympäröimänä. Alaviisto kuvakulma kasvattaa hänestä suurmiehen.

Massiivisen Soinin alapuolelle on ripoteltu riviin pikkukuvat Olli Rehnistä, Paavo Väyrysestä ja Anne Karjalaisesta. Rehnin ja Väyrysen kuviin on valikoitu yksittäiset äänestäjät: toinen heistä on ”purnaaja” ja toinen ilmoittaa ettei ole keskustan kannattaja. Kumpikin keskustan kärkiehdokkaista ilmeisesti tapasi Keravalla vain yhden kansalaisen? Aukion täyttänyttä kiinnostuneiden kuulijoiden joukkoa on tarpeetonta mainita.

Demareista kuvateksti kertoo, että ”Anne Karjalainen (sd.) haluaa ponkaista Keravan politiikasta Euroopan kartalle”. Tälläkään ehdokkaalla ei taida olla suhteellisuudentajuista käsitystä omista kyvyistään, kun hän pyrkii näin yltiömäiseen loikkaan. Karjalaisesta aivan kevyesti googlatenkin paljastuu, että hän on jo kauan toiminut Euroopan tason luottamustehtävissä, mutta hällä väliä. ”Karjalainen ja hänen tukijoukkonsa jäävät jakamaan vaalisoppaa kansalle”.

Paikallinen mahtimme – vakuuttava KOKOOMUS!!!

Pantakoon merkille, että toimittajan tarkka uutissilmä huomaa paikallisetkin vaikuttajat ja raportoi: ”Vaaliteltoilla pyörivät myös kaikki kolme keravalaista ehdokasta: Havansi (ps), Pia Lohikoski (vas.) ja Anne Karjalainen (sd.).” Esitellään myös Lohikosken kantoja EU:n leikkauspolitiikkaan mainiten hänen purnaavan ja letkauttavan.

Ainoa jutussa lihavoitu teksti (henkilönimien lisäksi) on sanat: Kokoomuslaisten teltalla….  Lehti haastattelee nimeltä mainiten kahta paikallista kokoomusvaikuttajaa Kauko Passia ja Ossi Honkasaloa suorin sitaatein, käyttäen luottamusta herättäviä, sympaattisia, positiivisia sanavalintoja. Esim. ”Keravan kokoomusväki vakuuttaa suhtautuvansa luottavaisesti EU-vaaleihin.” / ”Uskomme että saamme jopa neljä paikkaa.”

Tässä kannattaa pysähtyä siihen, mikä puuttuu! Varttuneempien kokoomusherrojen asiallisessa haastattelussa lehti ei käytä yhtään negatiivisväritteistä ilmaisua, kuten Karjalaisen ”ponkaisu”, Soinin ”saapastelu”, Lohikosken ”purmaaminen” ja ”letkauttaminen” tai komissaari Rehnin ”Euro-Olli”.

Myös Keravan vihreiden valtuutettua Eero Forstenia lehti haastattelee nimeltä mainiten asialliseen tyyliin. Vihreiden teltalla on läsnä pelkästään heidän kuntavaikuttajiaan, mutta lehti hehkuttaa, että ”Ville Niinistö kävi täällä jo eilen”.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajaa Kyösti Haukipuroakin havaitsin toimittajan haastatelleen, mutta hänen mielipiteidensä Keski-Uusimaa ei (tälläkään kertaa) arvioi kiinnostavan lukijoitaan. Olli Rehnistä esitetyt asiallisen myönteiset kommentoinnit eivät kai sopineet jutun tyylilajiin.

Huipennuksia

Timo Soinin visuaalisesti linjattua pääroolia tukee myös kuvateksti: ”Timo Soini (ps.) kertoi keravalaisille lauantaina, että EU:ssa pelastettiin ensin pankit ja sen jälkeen pankit eikä mitään muuta ole pelastettu. Lasku on sälytetty Suomen ja muiden maiden veronmaksajien vastuulle.” Uutisteksti kertoo, että Soini yllyttää keravalaisia äänestämään: hän myös ylistää keravalaista ehdokasta Erkki Havansia, joka on ollut vaatimassa Kreikan kanssa tehdyn vakuussopimuksen julkistamista.

Tapahtumapaikalla läsnä olleena huvittaa toimittajan tulkinta tapahtumain kulusta. Lehti kirjoittaa: ”Puuvalonaukion poliittinen tunnelma huipentuu iltapäivällä, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini saapastelee paikalle.” Mustalla autolla saapunut Soini asteli pikkutakki päällään lähes tyhjentyneelle aukiolle. Perussuomalaisia lukuun ottamatta muut olivat jo lähteneet tiehensä. Tämän ennätin poistuessani havaita. Mikä tunnelman huipennus tällainen lässähdys on?

Mikä sitten oli tapahtumain kohokohta minun mielestäni? Kyllä se oli talouskomissaari Olli Rehnin vierailu Keravalla! Rehnin vahvaa ja asialinjaista puhetta höristeltiin korva pitkällä muiltakin teltoilta, eikä ihme. Milloinkahan komissaari on viimeksi käynyt kaupungissamme?

Tähtihetki oli myös Paavo Väyrysen karismaattinen puhe, joka veti Puuvalonaukion väkeä täyteen. Harvalla poliitikolla on sellainen turnauskestävyys ja kuulijoiden omaksi ottamisen taito kuin Väyrysellä. Keskustalaisittain katsoen päivän loppuhuipennus oli Antti Kaikkosen Uudenmaan turneen päätöspuhe linjakkaine kiteytyksineen Eurooppa-politiikan keskeisimmistä haasteista.

Analyysi: miksi?

Kokoomuksen rooli jäi toritapahtumassa kovin valjuksi ja värittömäksi. Kokoomuksen oli syytä voittaa vaalit, ja heidät oli välttämätöntä nostaa tässäkin jutussa valokeilaan. Kun merkittävämpää antia ei ollut tarjolla, puolueen arvostettavuutta oli pönkitettävä tunnettujen paikallisvaikuttajien välityksellä.

Demarit ja vasemmistoliitto olivat vaaliennusteissa hiukan statistin rooleissa, joten niille riitti pieni naljailu. Vihreitä kohtaan on puolestaan käyttäydyttävä aina kivasti, ja heidän vaaliennusteensa olivat muutoinkin huonot, joten ei vaaraa.

Tapahtuman valovoimaisimmat puolueet olivat keskusta ja perussuomalaiset. Keskustan kolmas paikka tiedettiin olevan kovan kisan takana, ja perussuomalaiset puolestaan kilvoittelivat lisäpaikoista. Kumpikin puolue marssitti vaalityön loppuhuipennukseen keskeiset vaikuttajansa, ja vastakkainasettelu täytyi luoda näiden välille. Toimittajan valinta käy selkeästi ilmi. Keskustasta luodaan vähän säälittävä kuva, kun taas Timo Soini kertoo keravalaisille, miten asiat oikeasti ovat.


Kuvitteellisia Keskari-lauseita

Lukija tottuu vuosien varrella valtamedian piiloviestintään. On vaikeaa huomata muodollisesti korrektien lauseiden sisältämää asenteellisuutta, ellei satu itse joutumaan noissa lauseissa väheksyen ja alentuvasti tulkituksi.

Alueemme kouluille heitän haasteen. Opettaessanne nuorille mediakriittisyyttä ja medianlukutaitoa löydätte loistavaa aineistoa oman alueemme valtalehdestä.

Ajanvietetehtävä meille keravalaisille poliitikoille voisi olla mielikuvituksellisten Keskari-lauseiden keksiminen. Voisiko kukaan kuvitella, että lehden uutissivuilta löytyisi vaikkapa tällaisia lauseita:
Kokoomuksen neuvottelijat jyräsivät
Kokoomusvaltuutettu irvaili… tai piikitteli… tai nokitteli… tai pyöritteli
Kokoomuksen pappakööri naureskeli

Mediakritiikitönkin lukija huomaisi tuollaiset sanavalinnat asenteellisuudeksi ja rumaksi käytökseksi. Noin värittyneiden lauseiden kirjoittajan voisi ohjata pikaisesti vaikkapa kokoomuksen tapakasvatuskoulutukseen.

Jälkisanat

Kirjoitukseni on tulkinnan tulkintaa. Tämä on kuitenkin oma blogini itse maksamallani nettisivulla, harrastuksesta ja palkatta kirjoitettu, joten olen vailla objektiivisen journalismin vaateita.

Avainsanat: mediakritiikki, piilovaikuttaminen, medianlukutaito


Kommentit

31.5.2014 17:14  SinikkaJäätteenmäki-Laari

Olen itse pohtinut ja harmitellut noita esiin ottamiasi piilovaikuttamisen muotoja. Selvästi ne minusta näkyvät myös esim. Helsingin sanomissa ja TV uutisissa. Miten saisimme jonkun suhteellisen (täyttä ei taida ollakaan) puolueettoman ja laajan tutkimuksen tiedotusvälineiden uutisoinnista ja tavoitteellisuudesta. Valokuvien valinta ja mainitsematta jättäminen, ohittaminen ovat merkittävä osa vaikuttamisesta, puhumattakaan informaation, joskus virheellisenkin, ajoituksesta. Kiitos paneutumisestasi.

13.5.2015 11:34  Timo I. Kainulainen

Tässä Raija Kallioisen kirjoituksessa on jotenkin sellaista ranskalais-eurooppalaista keveyttä,sivistynyttä kriittisyyttä ,vähän tuohtunuttakin Keskusta-puolueen puolustamista,mutta hyvä näin,pitäähän sitä omaa puoluetta puolustaa,koska onhan vastuullinen vapaus keskustalaisuutta, ja ehkä rajojen asettaminenkin on vastuullisuutta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini