Musiikin harrastaminen jumppaa aivojamme

Share |

Keskiviikko 3.10.2012 klo 19:00 - Raija Kallioinen


Houkuttelin työkaverini Timon mukaan Erilaisten oppijoiden liiiton järjestämille ”Erilaisen oppimisen hulluille päiville”. Hän on ehdokkaana kuntavaaleissa, ja halusin tarjota antoisan tietoiskun oppimisvaikeuksien ongelmakentästä – ja ennen kaikkea lukuisista mahdollisuuksista, miten vaikeuksien yli voi päästä. Teemana päivillä oli ”Taide, kulttuuri, liikunta oppimisen tukena”.

Vuotuinen tapahtuma on mega-tilaisuus. Se kokoaa satamäärin kasvatuksen ja oppimisen kysymyksistä kiinnostuneita ammattilaisia ja oppimisen vaikeuksien kanssa kamppailevia tavallisia ihmisiä.

Oppimisvaikeudet eivät tosiaankaan ole harvojen vitsaus, vaan lähes neljäsosa suomalaisista, liki miljoona ihmistä, kärsii jonkinasteisista oppimisvaikeuksista. Tutuin arkikielessä kuultava ilmaus on lukivaikeudet. Herjana ja haukkumasanana heiteltävä ADHD on myös aivan todellinen oppimisen ongelma, jos se osuu kohdalle.

Osuimme paikalle, kun aivotutkija, dosentti Minna Huotilainen piti esitelmää musiikin vaikutuksista kielten oppimiseen. Musiikki, laulaminen ja rytmi vaikuttavat aivotutkijan mukaan oppimiseen monin tavoin suotuisasti. Jo lyhytkin päivittäinen musisoinnin tai laulun hetki virkistää ja stimuloi aivoja. Mitä pienempänä musiikkiharrastuksen aloittaa, sitä tehokkaampia vaikutukset ovat. Musiikkiharrastus vaikuttaa positiivisesti kuulojärjestelmän toimintaan ja motoristen taitojen kehittymiseen. Tarkkaavaisuustaidot kehittyvät, ja tästä jos mistä on apua oppimisvaikeuksien yli pyrittäessä.

Meillä Keravalla Keski-Uudenmaan erilaiset oppijat KSERO yhdessä Keravan musiikkiopiston ja Keravan kuvataidekoulun kanssa on parin vuoden ajan vetänyt opetus- ja kulttuuriministeriön tuella Taidepesä-hanketta. Näin on pystytty tarjoamaan kymmenille erityistä tukea tarvitseville lapsille musiikin ja kuvataiteen kuntouttavia vaikutuksia. On jo nyt havaittu, että toiminta kannattaa aloittaa jo päiväkodin puolella, ja tulokset paranevat, kun toiminta jatkuu pitkäkestoisesti.

Kserolla on parhaillaan vetämässä Raha-automaattiyhdistykselle anomus, jonka turvin toivoaan voitavan organisoida entistä laajempaa kuntouttavaa taidekasvatustoimintaa Keski-Uudellamaalla. Pitäkää peukkua, että päättäjät antaisivat tälle toiminnalle tukea!

Oppimisvaikeuksiin voi tutustua Erilaisten oppijoiden liiton kotisivuilla.

Avainsanat: musiikkikasvatus, oppimisvaikeudet, erilaiset oppijat, oppiminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini