Museon kohtalonkysymyksiä valtuustossa 11.10.2010

Share |

Sunnuntai 10.10.2010 klo 2:12 - Raija Kallioinen


Keravan valtuusto käsittelee taide- ja museokeskuksen luonnospiirustuksia kokouksessaan 11.10.2010. Kyse on Kinnarpsin kiinteistön remontista museokäyttöön. Valtuuston käsissä on, saadaanko keskikaupungille vihdoin museorakennus, joka täyttää tarkoituksensa. Vai syntyykö torso ratkaisu, josta muutaman vuoden kuluttua häpeissään todetaan, että pieleen meni.

MUSEO TARVITSEE MUSEOTILAT

Keravan kaupunkitekniikka on laatinut kolme vaihtoehtoista mallia, A:n, B:n ja C:n. Näistä A on edullisin ja riisutuin malli – jopa niin riisuttu, että sisäilmaolosuhteet eivät ole näyttelytiloille sopivat. Käytännössä se merkitsee esim. sitä, että mikään muu museo tai kokoelma ei tulisi antamaan teoksiaan lainaksi museoomme. C-vaihtoehto on kallein ja tarkoituksenmukaisin; se takaisi mm. museotoimintaan vaadittavat kosteusolosuhteet sekä huonekorkeuden osittaisen järjestelyn, jolloin näyttelyissä voi esim. esitellä suurikokoisia veistoksia. B-malli on siltä ja väliltä.

Valtuuston kokous tulee olemaan jännittävä. Kaupunkitekniikan johtokunta ensinnäkin päätyi kompromissivaihtoehdon B kannalle. Kaupunginjohtaja puolestaan esitti kaupunginhallitukselle budjetissa pitäytyvää A-vaihtoehtoa. Kaupunginhallitus kuitenkin päätyi esittämään valtuustolle laajinta C-vaihtoehtoa – ja tämän lisäksi jäähdytysjärjestelmän toteuttamista viisaasti samaan syssyyn remontin kanssa.

Hallitus ansaitsee kiitoksen näkemyksellisyydestään. Nyt täytyy toivoa, että valtuusto tulee päätöksessään hallituksen kannalle.

Kuka tahansa kykenee ymmärtämään, että toimistokalusteiden näyttelytilaksi rakennettu kiinteistö ei voi täyttää niitä kriteereitä, mitä museorakennukselta edellytetään. Ei kannattane enää kyseenalaistaa sitä, että rakennus ylipäätään on ostettu museoksi. Koska kiinteistö on verorahoillamme ostaa pösäytetty, täytyy päättäjien kantaa vastuu päätöksestään. Nyt on hetki tehdä tarpeelliset satsaukset, joilla rakennus saadaan remontoitua käyttötarkoitustaan vastaavaksi. Nopeille kaupoille kertyy joskus kalliimpi hinta kuin käyttäjiä kuullen tehdyille harkitummille valmisteluille.

ONKO TAIDESÄÄTIÖN LAKKAUTTAMINEN EDUKSI KERAVALLE?

Valtuusto on päättänyt, että taidemuseon siirtyessä kaupungille Keravan Taidesäätiö tulee lakkauttaa. Nyt on viimeiset hetket harkita, onko tämä sittenkään kaupungin edun mukaista.

Strategisissa linjauksissa kaupunki korostaa innovatiivisia yhteistyömalleja julkisten ja yksityisten toimijoiden kesken. Taidesäätiöstä voisi kehittää kaupungille hyvän yhteistyökumppanin tukemaan museon toimintaa. Säätiön ulottuvilla olisi julkisia ja yksityisiä, kansallisia ja kansainvälisiä rahoituslähteitä – sellaisia, joilta kunnat eivät voi edes anoa rahoituksia. Kannattaako tällainen työkalu heittää haaskiolle?

Säätiön uudelleen perustaminen on kauhean kallista ja hankalaa, mikäli myöhemmin herätään huomaamaan, että tällaista kumppanuutta tarvittaisiin.

Onko valtuuston vielä mahdollista palata säätiön lakkauttamista koskevaan asiaan? Entä jos säätiö sittenkin jätetään pystyyn ja sen sääntöjä uudistetaan muuttuneen tilanteen mukaisiksi? Kaupunki siis vastaisi taidemuseon toiminnasta. Säätiö puolestaan hallitsisi omistamaansa kokoelmaa sekä rahoittaisi museotoimintaa niillä ulkopuolisilla rahoituksilla, joita tarkoitusta varten anoo ja saa. Jos kaupungilla on määräysvalta säätiön hallinnossa, eturistiriitoja tuskin tulisi.

Avainsanat: Keravan taidemuseo, museo, kaupunginvaltuusto


Kommentit

10.10.2010 20:40  Kyösti Haukipuro

Itse asiassa tekninen johtokuntakin jo puolsi vaihtoehto C:tä, vaikka sille ehdotettiin B:tä. Hallituksessa päätös C:n puolesta tehtiin äänin 7 - 2.
Nyt asia on vietävä päätöksen perustein, jotka Raija tuo esiin. Vellomista on ollut liian kauan.
Tuo toinenkin asia on syytä selvittää. Kiitos Raija asian esille nostamisesta.

25.2.2014 10:55  totta turieset

totta turiset!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini