Punnittua puhetta Keravan valtuustossa

Share |

Perjantai 25.1.2013 klo 14:53


Kyösti Haukipuron puheenvuoro Keravan kaupunginvaltuustossa 21.1. oli punnittua puhetta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Pyykkölälle puheen perusviesti ei ollut mennyt perille (K-U 24.1.). Hän pitää edelleen neuvottelutulosta demokraattisena, mitä se ei ollut.

Pyykkölä pyrkii vaikuttamaan mielikuvaan yksittäisellä esimerkillä, sosiaali- ja terveyslautakunnan kokoonpanolla, jossa on neljä kokoomuslaista ja yksi keskustalainen, kun valtuutettuja on vastaavasti 15 ja 2. Unohtui, että Keskusta–RKP:n valtuustoryhmässä on kolme jäsentä. Todellinen tilanne selviää, kun tarkastellaan koko kokonaisuutta, kuten Haukipuro puheessaan teki. Hänen valtuustopuheensa ja sen yhteydessä esitetyt taulukot ovat kaikkien luettavissa www.keravankeskusta.net -sivustolla.

Toisin kuin Pyykkölän mielipidekirjoitus antaa ymmärtää, Haukipuro toi puheessaan rehellisesti esiin myös Keskustan vaalitappion ja sen, että tuloksemme pohjalta tiesimme paikkojemme luottamustehtävissä vähenevän. Keskusta–RKP -vaaliliiton saamat luottamuspaikat vähenivät kuitenkin monin verroin alhaisemmalle tasolle kuin vaaleissa saamaamme kannatus olisi edellyttänyt. Se oli Haukipuron puheen pointti. Hän puolusti kuntalaisten tasa-arvoa ja heidän antamiensa äänien yhdenvertaisuutta.

Pyykkölä peräänkuuluttaa johdonmukaisuutta vaalineuvottelujen strategiaan ja antaa ymmärtää, että pisteytysmalli paikkajaon perusteeksi tuotiin neuvottelupöytään Keskustan taholta vaalituloksemme johdosta. Sehän ei pidä paikkaansa, kuten Haukipuro valtuustossa kertoi. Neuvotteluja tasapuolisemmasta pisteytysmallista oli käyty ryhmäjohtajien kesken jo ennen vaaleja; mutta työ jäi kesken.

Muistin virkistämiseksi totean, että neljä vuotta sitten juuri Haukipuron ehdotuksesta neuvotteluissa lisättiin sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan että kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenmääräksi 13, jotta silloin pienimmät ryhmät Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit myös pääsivät mukaan keskeisten lautakuntien työhön.

Demokratian edistäminen ei siis ole vain tähän tilanteeseen liittyvä, vaan periaatteellinen kysymys.

Raija Kallioinen
Keskustan Keravan yhdistyksen puheenjohtaja
Varavaltuutettu, Kerava

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa -lehden yleisönosastossa 25.1.2013


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini