Metsänomistaja, avaa porttisi jokamiehelle

Share |

Perjantai 3.8.2012 - Raija Kallioinen


(Mielipidekirjoitus Hämeen Sanomissa 3.8.2012)

Yksityisten metsäteiden puomeilla sulkemista koskeva artikkeli Hämeen Sanomissa 31.7.2012 oli kovin ymmärtäväinen. Puomittaminen ja kieltokylttien asettaminen on laillista toimintaa, jos yksityistien ylläpitoon ei saa kunnan tai valtion tukea.  Jokamiehen oikeudetkaan eivät ulotu moottoriajoneuvolla kulkemiseen. Silti toivoisin tiekuntien harkitsevan asiaa useammalta kannalta ennen metsäteillään kulkemisen kieltämistä.

Emme me porttien taakse jäävät ole metsänomistajan vihollisia. Metsäteitä käyttävät jokamiehinä marjastajat, sienestäjät ja luontoretkeilijät. Liikumme metsissä ymmärtäväisin ja kunnioittavin mielin ja metsän aarteita arvostaen.

Joukossamme on iäkästä väkeä, ja autolla lähelle marjamaita pääseminen helpottaa heitä. Joku meistä onnistuu houkuttamaan lapsensa sienimetsään, kun sinne ei tarvitse tarpoa kilometrikaupalla. Suuri joukko meistä on kaupunkilaisia kesäasukkaita; emme tunne maastoa, ja siksi meille tuo turvallisuutta, kun pääsemme autolla peremmälle metsän sisään.

Mielestäni on metsänomistajien edun mukaista, jos me jokamiehet kirkonkylistä ja kaupungeista tulemme metsään ja koemme kaikin aisteinemme metsän suurenmoisuuden. Mitä useammalla meistä on omakohtainen metsäsuhde, sitä syvemmin se rakentaa kansallista ymmärrystä metsien arvoa ja merkitystä kohtaan.

Moni jokamies toimii yhteiskunnassamme tehtävissä, jotka aineellisesti tai henkisesti sivuavat metsäluontoa ja puuhun perustuvia elinkeinoja. Olisi pikemmin tehtävä lobbausta heidän houkuttelemisekseen metsään kuin vaikeutettava sinne pääsemistä.

Kulutammeko me jokamiehet metsäteitä? Metsätiet on rakennettu kantamaan puutavarakuormia, joten virkistyskäyttäjien pikkuautot tuskin vaurioittavat teiden kuntoa. Luonnon antimia etsivän autoilijan vauhti on rauhallinen, joten sorakaan ei sinkoa tieltä ojiin. Roskaamista olen perin harvoin havainnut metsäteiden varsilta. Sienestäjät ja marjastajat ovat kunnon väkeä ja osaavat kunnioittaa metsää.

Me jokamiehet myös osallistumme useiden metsäteiden ylläpitoon. Valtiolta perusparannustukea saavat metsätaloustiet on luvallista sulkea muilta käyttäjiltä, mutta valtion tukeen osallistumme me jokainen veronmaksaja. Euroopan komissio on takavuosina edellyttänyt, että metsäteiden tukia voisi myöntää vain teistä, jotka ovat maksutta virkistyskäytössä. En tunne asiaa tarkemmin, mutta ilman komission tai lainsäätäjän velvoitteitakin on jokaisella maanomistajalla mahdollisuus metsiensä porttien avoinna pitämiseen.

Hyvät metsänomistajat, toivon vieraanvaraisuuttanne, kutsukaa meidät peremmälle, älkää sulkeko metsäteitänne!

Raija Kallioinen
jokamies, Kerava
kesäasukkaana Hauholla

Avainsanat: jokamiehenoikeudet, metsäluonto, metsätiet


Kommentit

18.1.2013 7:48  Keijo Laukas

Mitä sinä teet jos sinä omistaoisit metsää jossa omalla rahalla tehty tie.

HAITAT

Tuovat jätteensä metsään josta sinä olet vastuussa.
Varastavat sinun polttopuut.
Varastavat sinulta joulukuuset.
Salametsästys.
Jättävät autonsa keskelle tietä, ettet itse pääse kulkemaan.
Tulen teko tupakantumppien heittely rutikuivaan metsään.
Näistä haitoista oli pakko laittaa sulkupuomi ja riistakamera.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini